KÉPTŐL A KÉPIG ÉS VISSZA - Horgásztanyák a bánhidai tónál















Az építőművészeti specializáció és MSC képzés keretében meghírdetett tantárgyak:

  • Specializációs Tervezési Tárgy (STT)
  • Specializációs Kiegészítő Tantárgy (SKT)
  • MSC képzésben Tanszéki Terv
  • tárgyfelelős Falvai Balázs

Tárgy oktatói:

  • Dankó Zsófia DLA, Falvai Balázs DLA, Hild György DLA, Kolossa József DLA, Jancsó Miklós DLA, Nagy Márton DLA, Perényi Tamás DLA, Sugár Péter DLA, Török Dávid DLA, Varga Tamás DLA, Weiszkopf András
Teams elérhetőség: uon5pru 

Feladatok a félév során:

Bánhida ma - Alsógallával és Felsőgallával együtt - az Alsógalla-bányatelepéből kifejlődő Tatabánya egyik városrésze. Az 1947-ben létrejött megyeszékhely nem az organikus, történeti városközpont körül épülő városok urbanisztikai fejlődéstörténetét járta be. A több községből létrejött település sokkal inkább kollázsszerűen épül fel, ahol a kollázs egyes elemei a korábbi települések történetének és kulturális fejlődésének egy-egy mozzanatát magán hordozó töredékek. E kollázs egyik érdekes töredéke az egykori Bánhidai Erőmű mellett újraéledő hűtőtó. Az erőmű máig meghatározó ipari épületállománya, valamint a tavon virágzó horgász élet, a pecások kiegészítő létesítményei és a délkelet-ázsiai úszó városokat idéző, spontán létrejött, vízen álló kunyhók adják a kollázs e darabjának sajátos hangulatát.

Az őszi félév tervezési kurzusain a hűtőtó történetét, mint összetett szociológiai kultúrtörténeti örökséget és a város ipari múltjában gyökerező, majd a kiüresedő infrastruktúrán újraéledő identitást használjuk kiindulópontnak. A szemeszter során a “talált képtől” haladunk a “tervezett kép” felé. Az STT tantárgy keretén belül apró beavatkozásokat tervezünk a tó körül talált hiányok pótlására.

Ezt a folyamatot követik az SKT képalkotó feladatai: az első pár hét során a horgásztanyák spontán építményeit helyezzük a boncasztalra, és a talált részletekből készítünk “beszélő képeket”; a félév második felében a kialakult terv anyaghasználatát, hangulatát bemutató “művészi indíttatású képeket” állítunk elő. Mind a talált mind a tervezett képek esetében előnyben részesítjük a kézi makettezés technikáját, mely jó eszköz az absztrakt gondolkodás, lényegkiemelés, egyedi grafikai világ megtaláláshoz.


Jelentkezés:

Az oktatókhoz történő jelentkezést a specializáció választás után (határidő: 2022. június 12.) egy független második körben bonyolítjuk. A program a következő képzések és tantárgyak hallgatói számára nyitott:

 

1. Építőművészeti Specializáció hallgatói számára jelentkezés a csatolt form kitöltésével. ITT

2. Az MSc-képzésen belül a tárgy neve: Tanszéki terv / jelentkezés: az 1. pont szerint.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése