Tájékoztató

Május 29-én fél 4-kor az építész Pikniken és május 30-án 13-kor Június 3-án, hétfőn délben a tanszéken, a Nappaliban tájékoztató beszélgetést tartunk. 




Az idei TT3 tárgy helyszíneit a Svájcban működő mendrisiói egyetem egyik tankörével közösen választottuk ki. A Quintus Miller vezette csoport idén Budapesti helyszínekre tervez. Október elején csoportjuk 4 napig a helyszínekkel fog ismerkedni. Egy napot itt töltenek a mi hallgatóinkkal közösen az egyetemen, ahol az első feladat kiértékelése is közös lesz. Egyes vázlattervek értékelésébe a mendrisiói konzulensek is bekapcsolódnak.

A félév végén közös tervértékelést és kiállítást rendezünk a BME-n és a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A félév során, minden tervfázisban makettek és a makettekről készített fotók segítik a tervezést, a konzultációt és a tervbemutatást. Egy terv bemutatása, prezentálása mellett a makettezés kiemelt jelentőséggel bír a tervhez vezető alkotó folyamat katalizátoraként, a tervezés közben felmerülő kérdések megválaszolásának eszközeként is. Több kortárs építész műhely napjainkban is, a digitális eszközök használata mellett, maketteken keresztül fejleszti terveit. A makett egy kész terv szemléletes, kézzelfogható bemutatása mellett különféle indíttatásból készülhet, és többféle célt szolgálhat. A tervezési helyszín analizálása, egy forma, vagy a homlokzat arányainak tökéletesítése, a belső téri kapcsolatok fejlesztése, az anyagok, színek, valamint az épületszerkezetek, építészeti részletek kiérlelése egyaránt történhet makettek segítségével. A tervezési folyamatot segítő makettezés minden típusában és léptékében, kulcsfontosságú a döntést segítő fokuszáltság, az egyszerűsítés. A félév során makettek segítségével vizsgáljuk a lényegkiemelés és egyszerűsítés tervezés módszertani lehetőségeit. Két fogalom, az absztrakció és a reflexió mentén értelmezve az építészeti gondolat alakulásának lépéseit.

A TERVEZÉSI HELYSZÍNEK
  • VII. ker. Dohány utcai zsinagóga melletti üres telek,
  • III. ker. Graphisoft és a K híd közötti terület,
  • I. ker. Bécsi kapu téri üres telek
  •  XVIII. kerületben a Havanna lakótelepen épült 10-emeletes panelházak és a köztük lévő területek.
A hallgatók 3-fős team-munkában fognak együtt dolgozni. A heti 2 alkalomból az egyik mindig konzultáció/prezentáció, a másik műtermi munka. 4 helyszín közül kell a TT3 kurzus hallgatóinak választani. Mind a 4 helyszín más-más problematikát jelent. Ami közös bennük, az a probléma két irányból történő megközelítése. A terveket két nézőpontból, egyrészt a beépítés felől, másrészt a belső terek szervezése, a program, a funkció felől vizsgáljuk. A két megközelítés a félév során összeér.

Előzetes regisztráció a linken május 31-ig.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése